Super Mario RPG er så herligt fjollet, at jeg er ked af, at jeg er gået glip af dets skæve humor i næsten 30 år.

På nogle måder føles Super Mario RPG, som om det smider Nintendo-regelbogen ud – selv om det starter i velkendt territorium. Prinsesse Peach passer sig selv, da Bowser kommer forbi og kidnapper hende. Jeg har set dette scenarie udspille sig mange gange før, og med Mario i hælene kan man blive tilgivet for at tro, at man er på vej ud på endnu en redningsmission, ikke ulig de platformspil, der kom før det. Men da en ny skurk ved navn Exor træder ind på scenen – i form af et gigantisk sværd – bliver det hurtigt klart, at du står over for en anden slags eventyr. Og det er alt andet end velkendt.

Det giver egentlig perfekt mening. Dette var det allerførste Mario RPG, og når blikkenslageren tager springet fra platformspil til actionrollespil, ser du nye sider af figurer som Bowser og Peach. Spillet udspiller sig som en række minispil og turbaserede kampe på tværs af et verdenskort med lokationer, og du bliver kastet ind i et Mushroom Kingdom fuld af sjove NPC’er, frække vittigheder og fjollede narrestreger. Og som en, der aldrig har spillet originalen fra 1996, kan jeg bare ikke komme mig over, hvor dejligt mærkeligt det hele er.

At tage tur

Remake af Super Mario RPG

(Billedkreditering: Nintendo)GODT PÅ PAPIRET

Paper Mario: Den tusindårige dør

(Billedkreditering: Nintendo)

Paper Mario The Thousand Year Door var en hylende morsom joke, som vi ikke forventede, at Nintendo nogensinde ville fortælle igen.

Jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle forvente, men Super Mario RPG har altid været et stykke Mario-historie, jeg har været nysgerrig på. Det originale Super Mario RPG udkom første gang i midten af 90’erne på SNES i Nordamerika og Japan, men det kom først til Europa i 2008, da det blev portet til Wii. Selv om jeg ejede en Wii og senere en Wii U (som også blev hjemsted for det klassiske eventyr), gik det helt forbi mig. Jeg er en stor fan af rollespil, og efter at have hørt så meget om dets ukarakteristiske humor og unikke gruppemedlemmer, var genindspilningen en mulighed for mig til endelig at opleve det selv. Jeg kan ikke sige, hvilke forbedringer det har i forhold til den originale oplevelse – læs vores Super Mario RPG-anmeldelse for at få en bedre fornemmelse af det – men som nybegynder kan jeg sige, at jeg er så glad for, at jeg langt om længe har fået tjekket dette særegne stykke Mario-historie ud.

Der er helt sikkert nogle paralleller til Paper Mario her. Som Marios første RPG har det en lignende gruppeopbygning og turbaseret kampstil, men det føles tydeligt anderledes i andre henseender. Efter at have afbrudt den klassiske jagt på Bowser kastes du ud i et eventyr, hvor du hopper fra område til område og gennemfører labyrintagtige, fjendefyldte steder, minispil og bosskampe. Minispillene spænder fra et kapløb med Yoshi til en bane, hvor man hopper over tønder, og en skinnevognssektion, hvor man forsøger at sikre sig så mange mønter som muligt. Der er så mange eksempler, at det virker som en række mindre spil på tværs af forskellige steder, hvilket får det til at føles som en ret varieret oplevelse alt i alt.

Hele stemningen i spillet er anderledes end i de fleste Mario-eventyr, og NPC’erne kommer med replikker, der er virkelig sjove. Fra en tudse, der taler om at efterlade en bazooka derhjemme (hvad gør du nu?), til at lege med dukkelignende versioner af figurer med den mindeværdige Kid Gaz, er der så mange fjollede interaktioner, hentydninger og fjollede narrestreger, der overraskede mig. Det er virkelig højdepunktet ved at spille Super Mario RPG, og hvis du er ny ligesom mig, vil jeg råde dig til at tale med absolut alle NPC’er, du støder på; du ved aldrig, hvad de kan finde på at sige eller gøre.

Du er måske stadig på jagt efter Peach til at starte med, men det varer ikke ved. Faktisk har Peach og Bowser forskellige roller at spille, hvilket kom som en behagelig overraskelse. Nu står du over for Smithy-banden, og du skal reparere Star Road og sætte en stopper for den skarpe fjende, Exor. Du behøver dog ikke at gøre det alene. Mario får snart følgeskab af venner, der alle har deres egne motiver for at slå sig sammen med dig på din færd. Fra den lille skylignende fyr Mallow til dukken Geno, og jeg er også begejstret for, at Bowser og Peach slutter sig til dine rækker hen ad vejen.

Ja, skurken, som jeg så ofte er vant til at kæmpe imod, og prinsessen, som jeg normalt redder, kæmper faktisk sammen med mig og har deres egne unikke kræfter at lege med. Selvom Mario altid skal være med i gruppen, kan du få to andre ledsagere med, og du kan frit bytte rundt på dem for at få mest muligt ud af deres evner mod fjenderne. Mallow er for eksempel en hjælpsom healer, mens Bowser er lige så tanky, som man kunne forvente, og uddeler kraftige slag med sine mægtige kløer.

Venlig, ild

Remake af Super Mario RPG

(Billedkreditering: Nintendo)

“Uden for NPC’erne elsker jeg den måde, Super Mario RPG viser en anden side af figurer, som tidligere har været ret endimensionelle.”

Ikke ulig Paper Mario kan de også udstyre sig med våben, så de virkelig kan slå fra sig. Fra starten minder kampene mig om spil som Dragon Quest. Især når du trykker på en knap på det helt rigtige tidspunkt for at hjælpe dig med at blokere eller lande et mere effektivt slag, vil det aktivere dit særlige Gauge-træk. Dette unikke træk varierer, hvor et giver dig en ekstra genstand, mens et andet får hele gruppen til at arbejde sammen om at lande et kraftfuldt slag mod en fjende. Sidstnævnte minder om Pep Powers i Dragon Quest, som jeg altid elskede på grund af den følelse af teamwork og kammeratskab, de viste.

Ud over NPC’erne elsker jeg den måde, Super Mario RPG viser en anden side af figurer, som tidligere har været ret endimensionelle. Det er selvfølgelig ikke noget nyt i dag takket være senere udgivelser, men selv uden konteksten fra dengang, det oprindeligt blev udgivet, får jeg sådan et kick ud af portrætteringen af folk som Bowser. Som en antihelt, der modvilligt hjælper Mario efter at være blevet udkonkurreret af en endnu større fjende, forsøger Bowser hele tiden at redde ansigt over for sin mangeårige rival, hvilket giver nogle virkelig sjove øjeblikke. Han er ikke længere en frygtløs fjende. Han har sine egne problemer. På samme måde er det sjovt at se prinsesse Peach snige sig ud af slottet for at hjælpe dig med at genoprette Star Road.

Den reviderede version af spillet til Switch er en velkommen udgivelse i min bog. Som et stykke historie, jeg føler, jeg altid er gået glip af, er jeg glad for, at dette har givet mig chancen for endelig at opleve dette skæve eventyr. Det kan måske ikke helt måle sig med de seneste års mere moderne Mario-spil, men det fik mig til at grine hele vejen igennem og overraskede mig så meget mere, end jeg havde forventet.

Kast dig ud i de bedste RPG’er, der stjæler fritid lige nu

Frenk Rodriguez
Frenk Rodriguez
Hej, mit navn er Frenk Rodriguez. Jeg er en erfaren forfatter med en stærk evne til at kommunikere klart og effektivt gennem mit forfatterskab. Jeg har en dyb forståelse af spilindustrien, og jeg holder mig ajour med de nyeste trends og teknologier. Jeg er detaljeorienteret og i stand til præcist at analysere og vurdere spil, og jeg griber mit arbejde an med objektivitet og retfærdighed. Jeg bringer også et kreativt og innovativt perspektiv til min skrivning og analyse, som er med til at gøre mine guider og anmeldelser engagerende og interessante for læserne. Samlet set har disse kvaliteter givet mig mulighed for at blive en pålidelig og pålidelig kilde til information og indsigt inden for spilindustrien.