Jeg var klar til, at Arknights: Endfield ville være et sejt open-world RPG, og det er det også, men jeg havde ikke forventet en chokerende dybdegående base-builder oveni.

På nogle måder følger Arknights: Endfield bemærkelsesværdigt tæt i Genshin Impacts fodspor. Med begge spil er en etableret gacha-udvikler gået over til et meget mere ambitiøst open world-rollespil, der har en bedre chance for at tiltrække hardcore-gamere, som ikke er helt så vilde med mobilspil. Men der stopper de store ligheder også. Som jeg lærte i Endfields nylige tekniske test, er dets verden og kamp meget anderledes end Genshins, og endnu vigtigere, det har et helt andet spil – en uventet dyb base builder i Factorio-stil – i ærmet.

Endfield er faktisk så forskelligt fra Genshin, at det måske har den hidtil bedste chance for at konkurrere meningsfuldt med det ved at finde et stort publikum uden for Arknights, udviklerens enormt populære tower defense gacha-spil. Baseret på min testtid kan jeg meget vel være blandt det publikum, når spillet lanceres, for jeg kan lide det meget mere, end jeg troede, jeg ville.

Det er et gacha-spil, okay

Arknights Endfield

(Billedkredit: Hypergryph)

Jeg er enormt misundelig på de mennesker, der vil befinde sig præcis i midten af det Venn-diagram for videospil, som udvikleren Gryphline har skabt her. Nogle spil føles bare som skabt til dig, og for fans af Arknights, open-world-spil, RPG’er, gacha-mekanik og base builders vil Endfield passe som et skræddersyet jakkesæt. Som en person, der elsker rollespil, kan lide åbne verdener, kan lide at bygge baser, tolererer gacha-mekanik og kun kender Arknights af omtale, havde jeg mere lunkne forventninger, da jeg gik ind.

Endfields historie lever perfekt op til de forventninger ved at starte med noget vrøvl med hukommelsestab, som jeg har svært ved at huske efter bare en uge. Du spiller som Endministrator – jeg er stadig ikke sikker på, om jeg elsker eller hader det navn – nyligt og hastigt vækket på en sådan måde, at du efterlod de fleste af dine minder i dit lille kryo-søvnkammer. Du er dybest set den magiske reparatør (eller mand, afhængigt af hvilken hovedperson du vælger) fra Endfield Industries, kendt for din mystiske evne til øjeblikkeligt at bygge og reparere ting, hvilket jeg faktisk godt kan lide som en fjollet, men sjov måde at kanonisere base-building-mekanik på. Men indtil videre, måske fordi jeg ikke har nogen Arknights-erfaring, føler jeg mig ikke rigtig investeret i personerne eller verdenen. Når det er sagt, har jeg en tendens til at knytte mig til figurer, der er stærke og sjove at spille, så jeg ville nok alligevel finde mine favoritter blandt spillets SSR-rarity lineup.

Arknights Endfield

(Billedkredit: Hypergryph)

Den tekniske test var meget mere opslugende end verdenen, så jeg er stadig lidt ked af, at den er slut, og at jeg ikke kan spille mere. Hvis jeg stædigt ignorerer historien indtil videre, vil jeg dele Endfield op i tre hovedkomponenter: gacha-grind, kamp og baseopbygning.

Jeg kunne desværre ikke få en god fornemmelse af spillets økonomi i den begrænsede test – det vil sige, hvor nemt eller kedeligt det er at trække nye figurer og opgradere dem, du har – så det vil forblive et spørgsmålstegn indtil videre. Men ærligt talt er det nok mest sandsynligt, at denne del ændrer sig op til udgivelsen, så det er ikke den store overraskelse. Hvis jeg bruger almindelige Arknights som reference, går jeg ud fra, at gacha-delen er fin. Det ligner det sædvanlige: Forbedr dit våben, opgrader dine evner, og smæk noget udstyr på (noget af det kan laves i stedet for at blive samlet via RNG, hvilket er forfriskende efter i årevis at være blevet snydt af Genshin-artefakter). Men jeg er uendeligt mere begejstret for de andre elementer, fordi gacha-mekanik i bedste fald altid vil være harmløs.

“Strategiske elementer” er at sælge det kort

Arknights Endfield

(Billedkredit: Hypergryph)

Til min store glæde føles kampene i Endfield som en mellemting mellem Xenoblade Chronicles 1 og 2 – ikke helt så dynamisk som det andet endnu, men med meget mere at byde på end det første. Det er et 3D-rollespil i realtid, der læner sig mere op ad strategi end action. Du udfører ikke kombinationer som i Final Fantasy 16 eller Tales of Arise; for at bruge basale angreb skal du holde angrebsknappen nede for automatisk at ramme den nærmeste fjende med standard-sving med dit våben. Hvis det lyder kedeligt, er det fordi, det er det. Det er derfor, at dybden er lagt ind gennem gruppesystemet i stedet, og det fungerer ret godt.

Hvert af dine fire teammedlemmer fungerer i bund og grund som evner på din hotbar. Når jeg f.eks. trykker på Endministrators tast, fryser tiden, og den lineære AoE-markør for hendes standardfærdighed dukker op. Jeg sigter på den, så den rammer så mange fjender som muligt, og så giver jeg den gas, så jeg kan fjerne forskydningsmålerne på alt, jeg rammer, og forberede mit næste basale angreb til at give en masse ekstra skade. Derfra kan jeg følge op med et andet gruppemedlems evne, som den drakoniske humanoide Chen Qianyus uppercut-bevægelse – forresten har næsten alle i dette spil dyriske træk som horn eller bløde ører eller skællede haler – der kaster fjender op i luften for at forstyrre indkommende angreb.

Nogle figurer (måske alle figurer, men det ved jeg ikke med sikkerhed endnu) har alternative færdigheder, som kan skiftes ud. Endministratorens lineære færdighed kan erstattes med et udfald, der ender med en lille AoE-kegle, og du kan bruge den til at gøre skade, samtidig med at du flytter dig for at undvige fjendens AoE-markører. På samme måde oplader du en ultimate ved at bruge din færdighed et bestemt antal gange, en slags proxy-cooldown, hvorimod færdigheder har traditionelle cooldowns på sekundet. Endministratorens ultimate er en enorm halvcirkelformet AoE, der giver ekstra stagger og skade, hvilket gør den nyttig til at kontrollere grupper.

Kamp bliver hurtigt en blanding af crowd control, tilpasning og undgåelse af AoE-markører og at kæde færdigheder sammen på den mest effektive måde. Ved at kombinere visse debuffs kan du gøre mere skade eller spawne energikugler, som du kan detonere for at ramme hårdt, og det er en meget mere effektiv måde at kæmpe på end bare at spamme de skills, du har off-cooldown. Du skal også gemme nogle færdigheder til at afbryde de specialangreb med røde ringe, som bosserne laver. Der er en vis grad af sekvensering i Endfield, som gør kampene mere livlige, og jeg ser frem til at lave teoretiske partier med flere enheder til rådighed.

At sætte industrien i Endfield Industries

Arknights Endfield fabriksbase

(Billedkredit: Hypergryph)

For at være ærlig ved jeg ikke, hvorfor jeg har brugt så meget tid på at snakke om open-world RPG-delen af dette open-world RPG, når det hele bare er et røgslør for det virkelige lort: baseopbygning. Der er ingen anden måde at sige det på; Endfield bliver bare direkte til Factorio efter et stykke tid, og jeg blev taget fuldstændig på sengen. Du høster ressourcer fra fjerntliggende mineknudepunkter, der er forbundet med brugerdefinerede svævebaner (en fantastisk tilføjelse til et open-world-spil), raffinerer og behandler ting på specifikke maskiner og sender dem derefter ned ad transportbånd for at blive lavet til nye komponenter, der bliver til flere maskiner, der behandler flere ressourcer. Du budgetterer og dirigerer elektricitet, tildeler input og output og hamstrer alle mulige former for malm. Op og op og op stiger skalaen for din ingeniørkunst, en evighedsmaskine drevet af et urokkeligt instinkt for at samle og perfektionere.

Først troede jeg, at dette bare ville være et sødt lille minispil, måske en måde automatisk at opdrætte nogle af de materialer, du skal bruge til at opgradere figurer. Men så så jeg teknologitræet udfolde sig foran mig som en afgrund, der stirrer tilbage, og det gik op for mig, at Endfield ikke laver sjov. Jeg mente det alvorligt tidligere, at der er et helt andet spil inde i dette spil. Jeg brugte et par timer på at rode med min første base, importere malm og optimere samlebånd, og jeg gjorde ikke en bule i Endfields teknologiske progression. Jeg tror ikke, at det vil kunne måle sig med premium base builders og fabrikssimulationer som Factorio, men som en ekstra tilstand i et gratis rollespil – eller for den sags skyld testversionen af et gratis rollespil – virker det utroligt godt.

Arknights Endfield

(Billedkredit: Hypergryph)

Jeg ved ikke, hvor meget crossover der egentlig er blandt fans af open world-spil, RPG’er, Arknights, base builders og gacha-spil, men de to vigtigste gameplay-loops i Endfield virker begge solide nok til at holde et stort udvalg af spillere på krogen. Jeg er ikke engang den største base building-fyr, men selv jeg blev suget ind i den side af spillet. Ideen om at spille Diet Factorio for at strømline en gacha-ressourcegrind – og have det meget sjovere med den grind som et resultat – er noget, jeg aldrig vidste, at jeg havde brug for. Endfield er en eklektisk blanding af ideer, som jeg har brug for at se mere af, så jeg vil følge det meget nøje, når det nærmer sig sin lancering til PS5, pc og mobil.

Frenk Rodriguez
Frenk Rodriguez
Hej, mit navn er Frenk Rodriguez. Jeg er en erfaren forfatter med en stærk evne til at kommunikere klart og effektivt gennem mit forfatterskab. Jeg har en dyb forståelse af spilindustrien, og jeg holder mig ajour med de nyeste trends og teknologier. Jeg er detaljeorienteret og i stand til præcist at analysere og vurdere spil, og jeg griber mit arbejde an med objektivitet og retfærdighed. Jeg bringer også et kreativt og innovativt perspektiv til min skrivning og analyse, som er med til at gøre mine guider og anmeldelser engagerende og interessante for læserne. Samlet set har disse kvaliteter givet mig mulighed for at blive en pålidelig og pålidelig kilde til information og indsigt inden for spilindustrien.