Jeg troede, jeg ville hade Baldur’s Gate 3, og nu er det min GOTY – men jeg kommer nok aldrig til at spille det igen

Hver eneste celle i min hjerne – alle to af dem – fortalte mig, at jeg ikke ville kunne lide Baldur’s Gate 3. Jeg har aldrig spillet D&D, et Baldur’s Gate-spil eller et hardcore CRPG. Jeg er ikke en kreativ eller kreativt motiveret person, og jeg har aldrig været en, der for alvor spillede rollespil. Jeg kan godt lide turbaseret kamp, men jeg ved i mit hjerte, at jeg er en actionjunkie. Hvordan fanden skal jeg komme ind i et rollespil, der eksplicit er bygget op omkring alle disse afskrækkende og ukendte ting?

Der var et punkt omkring 30 timer inde i spillet, hvor jeg var overbevist om, at jeg aldrig ville “forstå” Baldur’s Gate 3. Det hele var så overvældende – D&D-reglerne, den vidtstrakte magi, de forgrenede stier. Min perfektionisme arbejdede imod mig; jeg blev frustreret over spillets fiddliness og konstant bekymret for, at jeg gjorde alt forkert, eller i det mindste suboptimalt – en skæbne værre end døden. Jeg endte med at genindlæse nogle saves op mod 10 gange hver for at få præcis det resultat, jeg ønskede i et par Act 1-møder – ikke engang for at redde et terningekast, bare for at prøve at bestå mit forestillede karaktersystem.

“Jeg hader måske Baldur’s Gate 3,” sagde jeg til vores egen Ali Jones, som allerede havde givet spillet fulde stjerner i vores Baldur’s Gate 3-anmeldelse. Men jeg blev ved. Jeg havde haft det sjovt i 1. akt, tænkte jeg, og jeg ville virkelig gerne se, hvad alt det postyr handlede om. 100 timer senere er jeg færdig med Baldur’s Gate 3 og har udnævnt det til årets spil. Vi på GamesRadar+ har også placeret det i toppen af de bedste spil i år 2023. Det viser sig, at alle havde ret. Dette spil er så godt, at selv som den mest udmattende spiloplevelse, jeg har haft i årevis, og muligvis nogensinde, har det formået at få alle de afskrækkende og ukendte ting til at virke sjove og tilgængelige og værdifulde for første gang.

At spille alt andet end Baldur’s Gate 3

Baldur's Gate 3 DLC

(Billedkredit: Larian)

Lad mig sætte denne rejse i perspektiv. I løbet af de måneder, det tog mig at spille Baldur’s Gate 3, gennemspillede jeg også Lies of P, Armored Core 6 (tre gange), Lords of the Fallen, Risk of Rain Returns (flere gange) og de sidste fem bosser i Elden Ring i NG+ (bare for hyggens skyld). Jeg fik ikke sved på panden. Jeg spillede og slog et par andre spil, men jeg tror, at denne liste virkelig viser, hvor min komfortzone ligger.

Baldur’s Gate 3 er det mest skræmmende spil, jeg nogensinde har spillet. Hvis jeg var et kort i et kortspil, ville dette rollespil være min hårde modstander. At sætte det i gang føltes som at gå ind i fitnesscentret. Bortset fra at hver dag er ben-dag. Og den eneste øvelse, der er tilladt, er split squats. Jeg har aldrig udskudt at spille et spil som dette før. Lige indtil det sene spil kæmpede jeg regelmæssigt med at sætte mig ned og faktisk spille det, irrationelt bange for det bjerg af beslutninger, jeg vidste, jeg skulle træffe. Det var en klassisk beslutningslammelse, der blev forstærket af, at mine komfortspil var både mange og fremragende i år.

Misforstå mig ikke, jeg sad ofte oppe til kl. 2 om natten og ventede på hver eneste dramatiske vending. Men selv om jeg godt vidste, at jeg ville have det sjovt, krævede det alligevel en bevidst indsats at dykke ned i det igen næste dag. Man kan ikke bare gå ind til flere dage med ben i træk, ellers kan man måske slet ikke gå. Måske vil jeg bare spille Armored Core 6 igen, tænker jeg. Måske spiller jeg Hearthstone Battlegrounds eller Genshin Impact eller Destiny 2. Kender du det, hvor man gør rent i hele huset med lejemorderlignende præcision bare for at undgå at gøre det, man ved, man burde gøre? Det var mig, men med spil.

Jeg tror, at det, der endelig fik mig ud over stepperne, ud over rent faktisk at få styr på de grundlæggende regler i D&D, var at acceptere, at det er meningen, at tingene skal gå galt. At forsøge at få hver eneste variabel til at passe perfekt er som at forsøge at hæfte regn på et træ. Jeg fokuserede også på de ting, jeg faktisk godt kan lide, i stedet for at tvinge mig selv til at spille rollespil eller bebrejde mig selv, at jeg ikke var kreativ nok med mine løsninger. Ved du hvad, indtil “normalt angreb på alt” holder op med at virke, tror jeg, at jeg holder mig til det, tak. Og ved du hvad: Det holdt stort set aldrig op med at virke.

Hvad jeg godt kan lide ved Baldur’s Gate 3

En Baldur's Gate 3-figur holder en guldbæger.

(Billedkredit: Larian Studios)

Jeg kan godt lide at opbygge karakterer i rollespil, så jeg fordoblede mit valg af gruppe og holdt op med at forsøge at rotere ledsagere hele tiden uden for sjældne historieinteraktioner. Mit kernehold bestod af min paladin Tav, en stealth bueskytte Astarion, healeren Shadowheart (min elskede) og allrounderen Gale. Hvis jeg havde brug for det, skiftede jeg Astarion ud en gang imellem. Endelig at møde Gale efter, jeg ved ikke, 26 timer (spørg ikke) var en stor forbedring, det kan jeg godt sige dig. Til alle, der kæmper med Baldur’s Gate 3, er mit største tip at få fat i en Wizard og fylde dem op med AoE, crowd control og utility spells. Mit næststørste tip er: Brug Fireball, indtil du er død.

Det faktum, at det er let at gå glip af store, vigtige detaljer og møder, gør dem, du finder, så meget mere virkningsfulde.

Jeg kan også godt lide at udforske, men at udforske Baldur’s Gate 3, når jeg ikke var sikker på min forståelse af dets kamp- eller narrative systemer, fik mig til at føle mig ængstelig og uforberedt. Jeg var så optaget af frygten for at gå glip af noget, at jeg ikke kunne nyde det sjove ved at finde noget andet. Det førte til en anden skelsættende erkendelse: Det er umuligt at se alt i dette spil på én gang, og det er nytteløst at prøve på det. Det er hele pointen.

Jeg kunne forbinde dette med min oplevelse i et andet massivt open-world-spil, men et, der er mere min stil: Elden Ring. Det faktum, at det er let at gå glip af store, vigtige detaljer og møder, gør dem, man finder, så meget mere virkningsfulde. Jeg ved det inderst inde, men jeg kunne bare ikke se det gennem den tåge af krig, som Baldur’s Gate 3 skabte for en total noob som mig. Larian har taget denne tilgang til en ny ekstremitet og eksplicit taget højde for selv umulige sjældne tilfælde for at indfri løftet om sin verden, og Baldur’s Gate 3 gør dette bedre end noget andet spil.

Efterhånden som jeg fik styr på, hvordan rollespillet fungerer, blev jeg mere ivrig efter at runde det næste hjørne og tjekke under hver en sten, opmuntret af tilliden til, at jeg ville finde noget meningsfuldt, og at jeg nok kunne klare det. (Jeg spillede på normal sværhedsgrad og fortrød til sidst, at jeg ikke havde valgt Tactician, da spillet blev for let). Verdens fængslende reaktivitet begyndte at komme i fokus, og på et tidspunkt fik det mig til at skrive en hel artikel om dengang, min Paladin tæskede nogle bosser så hårdt, at de eksploderede.

Sidste eksamen

Baldur's Gate 3

(Billedkreditering: Larian)

Jeg ramte ikke rigtig mit niveau før 2. akt, så jeg nød den sidste halvdel af spillet meget mere end den første akt. Mit yndlingsminde fra Baldur’s Gate 3, det punkt, hvor jeg troede, at jeg havde mestret spillet (det havde jeg ikke), og at det seriøst kunne blive min GOTY, kom i 3. akt. Det var den del, hvor du redder alle de mennesker fra undervandsanlægget og derefter stormer Steel Watch-fabrikken. Jeg slog hele sekvensen af begivenheder i første forsøg – ingen genindlæste saves – uden en eneste friendly death. Jeg sprang over bevægelsesevner, kastede hastighedsdrikke, brugte påkaldelser strategisk og healede alle mine nyfundne soldater. For en gangs skyld var det ikke svaret at angribe en hel masse. Det var den mest ukonventionelle kamp til dato, og det var helt vildt ophidsende.

Selv hvis jeg ikke havde en million andre spil i tankerne, tror jeg ikke, jeg ville have energi til at gøre alt dette igen, folkens.

Som prikken over i’et var kampen mod Gigachad Steel Watch en absolut vittighed – et bevis på, hvor meget bedre min gruppe og jeg var blevet. Jeg insta-dræbte den første maskine med Astarion, stunlockede en anden med Gale og fik til sidst den store fyr til at smide sit våben, før jeg fik ham til at rodfæste sig i Shadowhearts locust AoE, mens min Tav var placeret lige uden for dens rækkevidde til tank-and-spank.

Efter al den tid, spillet havde brugt på at gasse disse robotter op, faldt de sammen som et korthus. Deres overmand, Gortash, var ikke anderledes. Jeg byttede Astarion ud med Karlach bare for at give hende den tilfredsstillelse at dræbe svinet, og selv uden nogen idé om, hvordan man spiller hende som barbar, var Gortashs ego snart tapetseret over hele væggen på hans kontor. Det var måske det mest tilfredsstillende antiklimaks, jeg nogensinde har spillet, da jeg fuldstændig fordampede den hovmodige lille lort.

Jeg var lige så tilfreds med den slutning, jeg fik. Jeg afsluttede alle de ledsagende historier og undgik en grusom, illithid skæbne, hvilket var alt, hvad jeg håbede på. Alle fik en rimelig lykkelig slutning, hvilket ærligt talt overraskede mig. Da jeg endelig var dykket ned i CRPG-farvandet, tænkte jeg straks på at starte en ny gennemspilning for at eksperimentere med andre klasser og gruppemedlemmer. Jeg har trods alt hørt meget ros om barder og munke. Så tænkte jeg på alle de andre spil, jeg kunne spille i løbet af 100 timer, og lige så hurtigt opgav jeg ideen.

Selv hvis jeg ikke havde en million andre spil i tankerne, tror jeg ikke, jeg ville have energi til at gøre alt det her igen. Jeg spiller sjældent spil igen, og det er et mirakel, at jeg overhovedet kom igennem dette spil, så jeg stopper, mens legen er god. En del af mig har lyst til at spille mere Baldur’s Gate 3, men selv med måneders erfaring er ben-dag stadig ben-dag.

Frenk Rodriguez
Frenk Rodriguez
Hej, mit navn er Frenk Rodriguez. Jeg er en erfaren forfatter med en stærk evne til at kommunikere klart og effektivt gennem mit forfatterskab. Jeg har en dyb forståelse af spilindustrien, og jeg holder mig ajour med de nyeste trends og teknologier. Jeg er detaljeorienteret og i stand til præcist at analysere og vurdere spil, og jeg griber mit arbejde an med objektivitet og retfærdighed. Jeg bringer også et kreativt og innovativt perspektiv til min skrivning og analyse, som er med til at gøre mine guider og anmeldelser engagerende og interessante for læserne. Samlet set har disse kvaliteter givet mig mulighed for at blive en pålidelig og pålidelig kilde til information og indsigt inden for spilindustrien.