Vi må holde op med at kalde Palworld ‘Pokemon med våben’, for det er faktisk en bizar blanding af overlevelse og en helt særlig form for managementspil

Meget af den tidlige hype omkring Palworld har drejet sig om dets betegnelse som “Pokemon med våben”. Det er et indlysende salgsargument – Palworlds mekanik til at samle skabninger (og tilsyneladende design-etos) trækker øjeblikkelige sammenligninger til Nintendo, og sammenstillingen af dets farverige monstre med det voldelige emne giver en nem elevator-pitch. Men den beskrivelse falder til jorden på ingen tid, en reducerende marketingstrapline, der skjuler, hvad Palworld virkelig er: et nyt spin på fabriksledelsesspil.

Instrueret af tutorialen brugte jeg de første par minutter af min tid i Palworld på at bekæmpe de lokale katte, får og høns, fange dem, før jeg gav dem til opgave at hjælpe mig med mit håndværk og min ressourceindsamling. Jeg fik dem til at hjælpe mig med at bygge et hus og nogle senge, som vi alle kunne sove i, og jeg sørgede for, at deres sultmålere var lige så gode som mine egne. Jeg bekæmpede nogle vilde venner med en flagermus, men jeg vil mene, at det ikke er værre end at pudse en rotte på en vild due, som Pokemon-fans har gjort i årevis.

Det varede ikke længe, før min progression var låst bag kravet om at bygge en bærplantage. Jeg lavede pligtopfyldende en grund og gik i gang med at så og vande de bærfrø, jeg havde samlet indtil nu. Det var en ekstremt langsommelig proces – en hel landbrugscyklus tager over et minut, hvilket er lang tid for et håndværksspil, der kræver, at du sætter en enkelt enhed op. Det var faktisk så langtrukkent, at jeg begyndte at kede mig og besluttede mig for at gå på opdagelse.

Fang dem alle

Palworld

(Billedkredit: Pocketpair)

Når du spawner ind i Palworld, bliver du mødt af et begrænset udvalg af Pals, som alle er begrænset til relativt standardopgaver, primært crafting og basal ressourceindsamling. Går man lidt længere væk, bliver man dog hurtigt introduceret til Pals fra et par forskellige elementartyper; i løbet af min tilfældige udforskning fangede jeg et par græs-typer og et par vand-typer, før jeg til sidst vendte tilbage til basen. Jeg smed mine nyankomne ind i de aktive slots på min pc, transporterede dem ud i verden og lod dem arbejde, som det passede dem.

Da min sultmåler tikkede ned efter min udflugt, og mine madforsyninger var ved at slippe op, tænkte jeg, at jeg hellere måtte vende tilbage til arbejdet i min bærmark. Jeg kastede et forebyggende blik på min telefon og var klar til at starte den langsomme proces med at så nogle frø, før det gik op for mig, at marken allerede var ved at blive vandet, og at min elefant og pingvin var i gang med at vande jorden. Jeg havde ikke engang plantet frøene endnu, men her var to Pals allerede i gang med det næste tidskrævende trin i landbrugsprocessen.

Forvirret betragtede jeg marken i et par minutter. Efterhånden som bærrene voksede, kom andre Pals for at høste dem og transportere dem til opbevaring. Da marken nu lå brak, kom to græs-typer vandrende og begyndte automatisk at sprede frø ud over marken. Da de var færdige med deres arbejde, vendte vandtyperne tilbage, og cyklussen startede forfra. Takket være mine Pals var jeg nu i besiddelse af en helt selvforsynende bærproducerende “maskine”.

Jeg fortsatte med at holde øje med mine Pals og indså, at mens de ikke passede mine afgrøder, udførte de andet arbejde. Før min ekspedition havde jeg bygget et skovhugstområde som en del af spillets opgraderingssystem, og jeg fik øje på et par af græstyperne, der vandrede derhen mellem høsten. Det viste sig, at de besad evnen “Logging”, som gjorde det muligt for dem at fælde træer – en aktivitet, de automatisk ville udføre, hvis de ikke havde en mere presserende opgave. Et andet sted så jeg, hvordan mine fåreformede Lamballs gik ind på den ranch, jeg havde bygget, hvor de græssede og til sidst tabte uld. Ulden ville så blive indsamlet og opbevaret af endnu flere Pals.

Pallyerne taber uld

Palworld

(Billedkredit: Pocketpair)

Da jeg så mig omkring, gik det op for mig, at jeg var ved at se, hvad Palworld virkelig var. Bag den “ultravoldelige Pokemon”-markedsføring gemte der sig en fabrikssimulation. Efterhånden som jeg opdagede nye teknologier, kunne jeg fange forskellige Pals til at arbejde med mine nye maskiner og til sidst automatisere flere og flere dele af systemet. Bærmarken er et mikrokosmisk eksempel på dette kredsløb – ansæt nok af de rigtige Pals, og de vil tage sig af alt og generere en uendelig forsyning af mad. Efterhånden som de produkter, jeg laver, bliver mere komplicerede, vil transportsystemet følge med, indtil min rolle bliver mindre fabriksarbejder og mere forsyningskædeovervåger.

Det er præcis den slags loop, som en hel undergenre af managementspil trives med. Fabrikssimulationer som Factorio og Satisfactory starter med manuelt, underordnet arbejde og automatiserer gradvist større og større dele af spillet. Jeg har set lignende ideer præsenteret inden for den samme slags overlevelsesmiljø som Palworld – Scrap Mechanic, en krydsning mellem overlevelse i en åben verden og Besieges maskinkonstruktion – skubber dig længere og længere i retning af at få dine kreationer til at udføre det arbejde, der oprindeligt var dit ansvar. I Palworld er maskinerne erstattet af dyr, men idéen er den samme, og det tog kun to timer, før den umenneskelige facade, som Palworld gemmer sig bag, faldt væk for at vise mig det.

Der er ingen tvivl om, at Palworld nok ikke er så populær hos PETA-folkene, men det er Pokemon heller ikke. Og mens Pocketpair måske bærer sin sorte humor relativt åbent, er Palworld langt mindre besat af dyremishandling, end jeg tror, det gerne vil have dig til at tro, det er. I stedet er det en fabrikssimulation, hvor tandhjul er byttet ud med dyr. De værktøjer, jeg bruger, har måske brug for en snack eller en bid mad i ny og næ, men de opfylder det samme overordnede formål og peger frem mod det samme slutmål som spil, der gør deres fabrikssimulerede gameplay til et langt mere bevidst salgsargument.

Det var uundgåeligt: Palworld har allerede en Pokemon-mod.

Frenk Rodriguez
Frenk Rodriguez
Hej, mit navn er Frenk Rodriguez. Jeg er en erfaren forfatter med en stærk evne til at kommunikere klart og effektivt gennem mit forfatterskab. Jeg har en dyb forståelse af spilindustrien, og jeg holder mig ajour med de nyeste trends og teknologier. Jeg er detaljeorienteret og i stand til præcist at analysere og vurdere spil, og jeg griber mit arbejde an med objektivitet og retfærdighed. Jeg bringer også et kreativt og innovativt perspektiv til min skrivning og analyse, som er med til at gøre mine guider og anmeldelser engagerende og interessante for læserne. Samlet set har disse kvaliteter givet mig mulighed for at blive en pålidelig og pålidelig kilde til information og indsigt inden for spilindustrien.