The Finals-turneringerne giver mig en spænding, jeg ikke har følt siden Battle Royale-højtiden med Fortnite og PUBG.

I anden halvdel af 2017 jagtede mine venner og jeg en ny æresbevisning: kyllingemiddagen. Da PUBG nåede et hidtil uset (og stadig uovertruffent) popularitetsniveau på Steam, kæmpede vi for at bevise, at vi var værdige til dette nye megahit og postede vores succeser på de sociale medier midt i denne nyligt genopståede genre. Et par måneder senere, da Fortnite cementerede battle royale-spillets relevans, gentog cyklussen sig.

Der er blevet sagt meget om, hvorfor battle royale-bølgen fangede den kollektive fantasi, som den gjorde, men for mig har det altid handlet om blandingen af evner og taktik. Det nytter ikke noget at være den bedste skytte i lobbyen, hvis du styrter ind i en ildkamp, hvor du bliver skudt i ryggen fra en halv kilometers afstand. Når man kombinerer det med spændingen ved at vinde over en stadig mindre gruppe spillere, hvor chancerne for sejr bliver større og større for hver ny udvikling, føles det chokerende, at formlen var blevet så underudnyttet før 2017. Siden da er hypen omkring Battle Royale selvfølgelig aftaget, og der skulle gå mange år, før et spil føltes, som om det tilbød den samme blanding af taktik, spænding og evner… da jeg faldt over The Finals.

Jeg havde ikke planlagt at spille The Finals. Min FPS-erfaring er mere baseret på de langsommere, mere metodiske, taktiske skydespil som Counter-Strike end på de hurtigere, mere rystende spil som Call of Duty, der for mig så ud til at definere dette nye projekt fra de tidligere Battlefield-udviklere. Men da jeg hørte mine venner diskutere taktik og de sidste comebacks, begyndte jeg at føle, at der var mere i spillet, end jeg oprindeligt havde troet. Efter blot et par spil fandt jeg ud af, at jeg havde ret.

Royale med kontanter

The Finals er et relativt standard klassebaseret skydespil med en capture-the-flag-mekanik. Du tager en kasse med penge og kører den til en ‘Cashout Station’, hvor du får til opgave at forsvare den mod alle, der kommer, indtil du kan sætte dem i banken. Det er her, at The Finals’ ødelæggelsesteknologi ofte kommer i spil – mens et hold måske tror, at de sidder godt og forsvarer en udbetalingsstation på et tag, ødelægger et andet måske bygningens fundament for at stjæle deres præmie i kaosset, når hele strukturen kollapser. Miner, skjolde, tårne og meget mere ledsager det hektiske skyderi i de sidste, vanvittige øjeblikke, hvor holdene skubber fremad eller afviser modspillere.

Det får måske The Finals til at lyde som et brutalt ræs mod målstregen, og i den indledende Quick Play-tilstand er det måske også sandt. En pengekasse går til en udbetalingsstation, og det første hold, der får to kasser i banken, er vinderen. Det varede dog ikke længe, før jeg gik over til turneringsspil, hvor otte eller seksten hold konkurrerer i en tretrinsracket, og The Finals har et genialt twist på sin formel.

I turneringer handler det ikke om, hvor mange kasser du får udbetalt, men hvor mange penge du har, når spillet er slut. De to bedst scorende hold fra hver knockout-runde går videre, men reglerne er strammet: Du har kun så mange liv i hver runde, så beslutningen om, hvorvidt du skal respawne eller blive genoplivet gratis af en holdkammerat, er sværere. Hvis hele dit hold bliver dræbt på én gang, mister du en stor del af dine penge – ikke noget stort problem i starten af spillet, men potentielt ødelæggende i slutningen – mens præmierne stiger i takt med, at der bliver udbetalt flere penge, så en stjålen overtid i slutningen af spillet kan sende et hold fra sidstepladsen til førstepladsen i en tæt kamp. Desuden betyder to samtidige hvælvinger og udbetalinger, at du er nødt til at træffe hurtige beslutninger om, hvor du skal spille i den tid, du har tilbage.

Tre spillere i The Finals kigger mod skærmen efter at have styret en eksplosion.

(Billedkredit: Embark Studios)

“Når alle stjerner står på linje, bliver jeg ikke mindet om noget så meget som de tidlige victory royales”

Overraskende nok er det de øjeblikke, der minder mig mest om mine battle royale-dage, for det er i de øjeblikke, at The Finals’ taktiske gameplay skinner. Du kan vælge at køre tiden ud og cementere en førsteplads ved simpelthen ikke at give spillerne tid nok til at indsamle den pengekasse, du har gemt i udkanten af kortet. Du kan sende en lokkedue, hvor en fra dit hold løber i retning af den ene udbetalingsstation for at tiltrække fjendens opmærksomhed, mens du angriber i retning af den anden. Måske er du bare heldig og venter på, at tre hold kæmper om en station, mens du ser til på afstand, og din præmie går i banken, uden at du har affyret et eneste skud.

Til sidst, hvad enten det er held, dømmekraft eller god skydning, kommer du måske igennem en hel turneringsrunde. Her vender reglerne tilbage til Quick Play – bank to gange for at vinde, ingen yderligere spørgsmål. Men selv her kan de beslutninger, du har truffet i tidligere runder, komme tilbage og tvinge dig til at spille hyperforsigtigt med dit liv eller til at slå lejr oven på fjendens lig for at tvinge dem til at bruge deres (forhåbentlig) svindende liv. Her kan du, hvis du er hurtig nok, kvæle livet ud af det sidste tilbageværende hold og tvinge dem til stadig mere desperate fremstød. Men selv hvis du ikke er det, kan et par hurtige drab få dig til at snige dig ind og stjæle den vindende pengekasse med blot et par sekunder til overs. Når alle stjerner står på linje, og jeg endelig står som sejrherre efter en opslidende, hjerteskærende turnering, bliver jeg ikke mindet om noget så meget som de tidlige victory royales og den blanding af taktisk gameplay og twitch-gameplay, som jeg troede, at ingen anden genre nogensinde ville fange så godt.

Når The Finals-opdateringen dræber Light-spillere, kommer FPS’ens allerede skrantende klasse til at lide endnu mere.

Frenk Rodriguez
Frenk Rodriguez
Hej, mit navn er Frenk Rodriguez. Jeg er en erfaren forfatter med en stærk evne til at kommunikere klart og effektivt gennem mit forfatterskab. Jeg har en dyb forståelse af spilindustrien, og jeg holder mig ajour med de nyeste trends og teknologier. Jeg er detaljeorienteret og i stand til præcist at analysere og vurdere spil, og jeg griber mit arbejde an med objektivitet og retfærdighed. Jeg bringer også et kreativt og innovativt perspektiv til min skrivning og analyse, som er med til at gøre mine guider og anmeldelser engagerende og interessante for læserne. Samlet set har disse kvaliteter givet mig mulighed for at blive en pålidelig og pålidelig kilde til information og indsigt inden for spilindustrien.