Doctor Who’s Daphne Ashbrook fortæller om tv-filmen fra 1996, Eric Roberts’ Master og arbejdet med to Time Lords

Som Dr. Grace Holloway i Doctor Who-tv-filmen fra 1996 blev Daphne Ashbrook katapulteret ind i en verden, hun ikke anede eksisterede. Ikke alene havde denne britiske sci-fi-serie en 33-årig historie på det tidspunkt, men “backdoor pilot”-filmen for Fox i USA havde en massiv vægt af forventninger hvilende på sig – da det var syv år siden, at programmet sidst havde været i produktion, var håbet om en ny serie på sit højeste. I dette hidtil upublicerede arkivinterview fortæller Ashbrook om sine oplevelser på settet…

SFX: Vidste du meget om Doctor Who, før du begyndte at filme?

DA: Ikke oprindeligt. Der foregik en uddannelse på settet. De allerførste tre dage af optagelserne i Vancouver var serien i Graces lejlighed. Ejeren kendte til Doctor Who, så han havde sin computer startet op, mens vi var der for at øve, han hentede ting fra internettet og sagde “Se…” Det var der, jeg begyndte at få en lille smule information. På settet begyndte Paul [McGann] og Sylv [McCoy] og Philip [Segal, executive producer] og Geoffrey [Sax, instruktør] at fortælle mig lidt om det. Jeg forstod det stadig ikke. Jeg forstod det stadig ikke. Det gør jeg stadig ikke. Jeg er stadig sådan lidt, ‘Okay, fedt’. Jeg havde det rigtig sjovt, det var et fantastisk show. Jeg elskede manuskriptet, karakteren og det hele. Så jeg har det fint med alt det, der er fortsat. Jeg er faktisk meget heldig.

Fortalte produktionen dig ikke, hvor stort det var?

Nej, det gjorde de ikke! Jeg var så meget ude af loopet. Jeg læste manuskriptet, jeg gik til audition, jeg blev kaldt tilbage, og så fik jeg rollen og var meget begejstret: “Åh, jeg skal til Vancouver.” Da jeg fandt ud af, at Paul var med i den, kendte jeg til Withnail And I. Så jeg tænkte: “Åh, okay, det er sejt.” Det var alt, hvad jeg vidste, da jeg gik derind. Jeg havde filmet flere gange i Vancouver, så jeg var glad for, at jeg skulle være deroppe i halvanden måned. Det er meget smukt. Jeg tror, det er en af grundene til, at så mange mennesker tager derop for at filme, for der er stort set alle de facader, man har brug for. Man kan få det til at ligne mange steder. Jeg mener, for fanden, de fik det til at ligne San Francisco, det er ikke så let at gøre. Men de gjorde det.

Satte du ikke spørgsmålstegn ved, hvad det hele handlede om?

Jeg kunne godt lide alien-ting, jeg havde lavet nogle af de shows. Jeg har helt sikkert en tilbøjelighed til at strække fantasien. Jeg tror ikke engang, at jeg rigtig forstod det, da jeg læste det, det var ligesom: “Politikasse, det er sødt,” du ved? Hele regenereringstingen, jeg kan godt lide ting, der får dig til at klø dig i hovedet og undre dig. Nogle folk sagde, at de måske bare skulle have startet forfra uden regenerering, men jeg elskede den del. Jeg synes, det er den sejeste del. Folk prøvede virkelig hårdt – jeg ved, at Philip og forfatteren [Matthew Jacobs] og BBC prøvede så hårdt – at ære showet og beholde kernen. Så jeg går ud fra, at det er derfor, det ikke var noget, de overvejede. Jeg synes virkelig, det er en meget mærkelig lille puslespilsbrik midt i disse to enorme levende, åndende ting. Der er hele dette mange, mange, mange årtier, og så er der den nye. Og så er der denne ting, som på en måde bygger bro mellem de to versioner, tror jeg.

Du er en af de få skuespillere, der har været med i både Doctor Who og Star Trek…

Min oplevelse på settet til Deep Space Nine, det var noget af et arbejde. Det var tunge løft, der var meget dialog. Og de tillod ikke, at man gik glip af en stavelse, og jeg mener en stavelse. Jeg var også fysisk begrænset hele tiden. Jeg skulle forestille at være handicappet, så jeg havde disse falske bøjler over det hele, lavet af plastik, og jeg var nødt til at bære jumperen. Så når jeg skulle på toilettet, var jeg nødt til at tage det hele af, og hver gang jeg tog det hele af, og vi gik til pause, satte de gaffatape på mig. Jeg var ikke andet end gaffatape ved slutningen af showet.

Daphne Ashbrook

(Billedkredit: Getty)

Så Doctor Who var en lettere oplevelse?

Doctor Who var frihed, mand! Ja, jeg havde noget behageligt tøj på. Det var koldt, og det var nat, men da jeg først havde vænnet mig til at sove, var det faktisk slet ikke noget problem. Og skoene… Jeg havde flade sko på. Jeg mener, det er uhørt! Normalt har man en eller anden hæslig sko på, og så løber man gennem gaderne i mørke. Jeg havde en dejlig varm jakke, som jeg havde på hele tiden. Den eneste ting – der er et forbehold – kjolen, den store blå kjole… Jeg sprang ud af den, og det var hårdt. De byggede den til mig. De gjorde et smukt stykke arbejde. Men ja, det var svært at trække vejret i den. Det var også derfor, jeg begyndte at synge opera. Og så var Paul virkelig vild med det. Så han sagde altid: “Her, lyt til det her…”

Var du klar over, at der var en chance for, at den kunne blive valgt til en serie?

Jeg tror, jeg vidste det, ja. Jeg vidste på det tidspunkt, at de håbede, at det ville blive en slags bagdørspilot, hvilket jeg har lavet en del af, så jeg ved, hvad det betyder. Men jeg tror ikke, at de oprindeligt troede, at jeg ville være en del af det. Det tror jeg virkelig ikke. Jeg tror, at min forståelse af det var, at Yee Jee [Tso, som Chang Lee] muligvis skulle være ledsageren. Under optagelserne kom der faktisk en fra BBC og sagde: “Tror du, at du kunne være interesseret, hvis den blev optaget?”. Og jeg sagde: “Ja!” Jeg skræmte livet af ham. Jeg tror, jeg krammede ham, og han gispede. Men ja, det ville jeg have elsket.

Er karakteren Grace ikke fanget i juridiske problemer?

Det må være en af de der mærkelige “ejet af Universal” [ting]. Så hørte jeg, at forfatteren ejer denne karakter. Jeg ved ikke engang, om den forfatter er blevet spurgt: “Har du noget imod at udgive det her, så vi kan lave nogle lydbøger?” I sidste ende skal nogen være interesseret nok til faktisk at tage telefonen eller noget og finde ud af det.

Eric Roberts leverede noget af en præstation som Mesteren…

Han gik efter det, mand. Han gik hele vejen. Vi optog i tre uger, tror jeg, før han overhovedet kom på settet. Så vi havde allerede en rytme, vi var alle sammen sammen om aftenen. Når man er sammen i længere tid, bliver man en lille enhed, når resten af verden sover. Så kommer Eric ind tre uger inde i det, og han var outsideren. Det må have været rigtig sjovt for ham! Han havde bare en helt anden energi, og han spillede også skurken. Alt det, er jeg sikker på, hjalp på en underlig måde til det, vi skulle opfylde. Så ja, det var lidt interessant. [Griner]

Med Sylvester kom du også til at arbejde med to Doktorer…

Han er det sødeste menneske, jeg nogensinde har mødt. Og jeg var klar over det. Jeg vidste det endda dengang. Da de havde forklaret mig det hele, var jeg klar over, at denne mand havde en serie, og at han kom herud for at give sin serie væk. Jeg kiggede på ham, før jeg kendte ham, før jeg virkelig lærte ham at kende, og jeg kiggede virkelig efter noget, der var ligesom, “Det her er det”, og der var intet. Han havde det sjovt. Han var begejstret for at være der.

Du opdagede meget mere om, hvor stor The Movie var, efter at have set dokumentaren på DVD mange år senere.

Åh gud, jeg er så glad for, at jeg ikke vidste noget af det, for så ville jeg have fået et hjerteanfald. De bjerge, der blev flyttet for at få det her til at ske. Jeg var bare imponeret og ydmyg og forbløffet over arbejdet, syv års slid og næsten nej, ja, nej, og alle de forskellige versioner af ting og forsøg på ikke at fortælle det til nogen, men det er en paryk! TARDIS har en goth-fase… …og det har Grace også, når det kommer til stykket. Åh gud, det var bare intenst, og det lærte mig noget. Det var nok den bedste uddannelse, jeg har fået med hensyn til, hvad jeg lavede, og hvad jeg var involveret i tilbage i ’96. Mine auditions var ikke med der. Jeg var strålende! Det er alt, hvad du behøver at vide. Og så fabelagtig ud!

Eric Roberts i Doctor Who (1996)

(Billedkredit: BBC Pictures)

Dine erindringer hedder Dead Woman Laughing. Er der en Who-relateret årsag?

Jeg synes, det er lidt sjovt og fængende, men helt ærligt, så opstod titlen, fordi jeg lå på gulvet i klosterrummet og var død. De er ved at optage noget, og jeg begynder at fnise, og jeg kan ikke stoppe. Vi var professionelle. Vi grinede meget, men vi var der altid i aktion, klip, vi var professionelle under den optagelse, vi fjollede ikke rundt, Paul og jeg. Så her er jeg nu og ødelægger optagelsen. Jeg griner, og det er meningen, at jeg skal være død. Så det er ikke godt. Vi har været igennem meget, og det her er mod slutningen af optagelserne. Det er ligesom: “Lad være med at fjolle rundt, få det her gjort”, og jeg griner. Jeg har været død mange gange, og jeg har grinet mange gange, mens jeg var død. Så jeg sagde noget i retning af “Dead woman laughing, oh my god”, og Paul sagde: “Det er navnet på din bog”, og det glemte jeg aldrig. Så da idéen om at lave en bog opstod, var Dead Woman Laughing perfekt, fordi jeg er død så mange gange!

Hvad syntes du om den færdige film?

Første gang jeg så filmen, var til Directors Guild [premiere]. Jeg advarede alle omkring mig: “Jeg kan måske ikke blive i lokalet, for jeg har ikke tænkt mig at se den.” Jeg rejste mig, så snart jeg skulle til at dræbe Sylv, og jeg gik ud af lokalet, drak vin og ventede på, at alle skulle komme ud. Så så jeg den et par uger senere alene, og jeg tænkte: “Åh gud,” jeg tænkte, at jeg var elendig, og at den var forfærdelig. Et årti senere så jeg den igen. Og jeg tænkte: “Ved du hvad? Jeg gjorde det okay, jeg gjorde det godt. Jeg havde det fint med det, og det var meget nemmere at tage til konferencer og sige: “Jeg gjorde, hvad jeg kunne, Grace var ret cool.”

Doctor Who: The Movie streames nu på BBC iPlayer. For mere, tjek vores udvalg af de bedste nye tv-serier, der er på vej.

Frenk Rodriguez
Frenk Rodriguez
Hej, mit navn er Frenk Rodriguez. Jeg er en erfaren forfatter med en stærk evne til at kommunikere klart og effektivt gennem mit forfatterskab. Jeg har en dyb forståelse af spilindustrien, og jeg holder mig ajour med de nyeste trends og teknologier. Jeg er detaljeorienteret og i stand til præcist at analysere og vurdere spil, og jeg griber mit arbejde an med objektivitet og retfærdighed. Jeg bringer også et kreativt og innovativt perspektiv til min skrivning og analyse, som er med til at gøre mine guider og anmeldelser engagerende og interessante for læserne. Samlet set har disse kvaliteter givet mig mulighed for at blive en pålidelig og pålidelig kilde til information og indsigt inden for spilindustrien.